A legendás római csatársor

Gyors és technikás játékosok, akik uralták az online világot, de vajon mire vitték a való életben?

Sorozatunkban az online játékok olyan játékosait mutatjuk be, akik, ha a való életben nem is lettek akkora sztárok, mint amire prognosztizálták őket, de a virtuális világban nagy sikereket arattak. Első részben a „világverő” római csatársorral foglalkozunk, illetve, hogy mi lett velük.

Nem a Batistuta – Totti – Montella támadóhármasra gondoltunk, amely a 2001-es bajnokcsapat gerincét adta, hanem egy olyan trió (vagyis inkább kvartett) kerül terítékre, akik a való életben kevésbé domináltak, mint a FIFA 15-ben. Gervinho nagy reményekkel érkezett Angliába, de végül az Arsenaltól hamar az olasz fővárosba került. Sebessége és cselezőkészsége megvolt, de inkonzisztens formája miatt nem tudott a legmagasabb szinten tartósan megmaradni.

Az AS Roma edzője szerette volna megerősíteni a keretet, ezért 2014 nyarán, illetve a téli szezonban átigazolások történtek a klubnál, érkezett Victor Ibarbo, Seydou Doumbia és Juan Iturbe. Három olyan támadó, akiknek a stílusa hasonló a fentebb említett Gervinhóéhoz. Adott egy lendületes és fizikálisan jó felépítésű csatársor, amelyre le is csaptak az online világ játékosai. A FIFA a FUT móddal nagyot húzott, online küzdhetnek egymással a felhasználók legyen az PC, XBOX vagy PlayStation. A FUT-ban kártyák adják a mód sava-borsát, összeállíthatjuk megfelelő zsetonért az álomcsapatunkat.

 A FUT-ban a csapatok összeállításánál fontos szerepet kap az összhang (chemistry), ami esetében előny, ha a játékosok azonos ligában, esetben csapatban játszanak, vagy azonos nemzetiségűek. Ezért is volt ennyire erős a „kötelék” a Gervinho – Doumbia – Ibarbo hármas között, hiszen azonos liga és csapat megvolt, sőt, Gervinho és Doumbia esetében még a nemzetiség is!

Az igazi húzóerőt azonban az értékeik jelentették, hiszen a sebesség szempontjából egyarán 90 feletti értéket produkáltak, lövési mutatókban Doumbia emelkedett ki, de Gervinho, Ibarbo és Iturbe sem panaszkodott. Gervinho esetében érdemes kiemelni, hogy az állóképesség magas értékeket kapott (91), csere nélkül lehetett vele játszani, ahogyan Doumbiánál is ezek a mutatók 90 felett voltak (94). Ha ez nem lenne elég, akkor Ibarbo hiába volt ilyen téren gyenge, szintén jobbszélső Iturbe viszont tökéletes cseréje volt, Ibarbónál gyorsabb és még a súlypontja és a labdakezelése is kiváló volt. 

Roma legendás csatársora és a csodacsere, Iturbe (forrás: sportbuzi.com)

A tökéletes támadótrió, ami őrületbe kergette az ellenfeleket a FIFA 15-ben, azonban a való életben nem hozták azt, amiért igazolta őket a klub. Lehetséges, hogy nem kaptak elég lehetőséget, mindössze három találkozón lépett pályára kezdőként így együtt a Gervinho - Doumbia - Ibarbo trió. Két győzelem és egy vereség a mérlegük, igaz, mindössze két gólra voltak képesek. Doumbia karrierje 14 találkozó után véget ért a Farkasoknál, Ibarbo 13 találkozóig jutott. Gervinho - Iturbe páros hosszabb ideig húzta ugyan, de nem tudta megvetni a lábát az olasz fővárosban. 

Seydou Doumbia sok-sok országban és bajnokságban megfordult a római kitérő után (Svájc, Anglia, Portugália, Spanyolország), de egyik helyen sem tudta megszilárdítani a helyét, ahogyan Víctor Ibarbo sem. A kolumbiai támadó hazájába is visszatért egy kis időre, majd Japánban próbált szerencsét, de sehol sem futott be nagy karriert. Még mindig csak 29 éves a gyorsaságáról híres támadó, de egyre lejjebb csúszik, ahogyan a mindössze 26 éves Juan Iturbe is.

Az Argentínában született, de időközben paraguayi válogatottban bemutatkozó támadó már Mexikóban rúgja a labdát, több-kevesebb sikerrel. A nagy négyes közül Gervinho vitte a legtöbbre: római évek után Kínában próbált szerencsét, majd visszatért a Serie A-ba feljutó Parmához igazolt, ahol meghatározó tagja a középmezőnybe tartozó csapatnak. A 32 éves elefántcsontparti támadóból nem lett világklasszis játékos, de végül megállta a helyét az olaszoknál. Mi lett a játékbeli sorsuk? A 19-es kiadásban speciális lapokat kaptak, olyan értékekkel, amelyek méltók a FUT karrierjükhöz!