Az egyes szám birtokosa, akivel még Conor McGregor is trollkodott

C.J. Watson nem tartozott az NBA legjobbjai közé, de mégis különleges teljesítmények fűződnek a nevéhez, ráadásul egy korszakos bokszvitában is szerepe volt. 

Nem nyert bajnoki címet, nem volt All-Star játékos, nem választották be az év legjobb csapataiba, de még csak nem is draftolták a ligába, mindezek ellenére 600 alapszakasz meccset játszott a ligában. Kicsoda C.J. Watson, és miért érdekes az ő "átlagon aluli" NBA-s karrierje? Miért trollkodott vele Conor McGregor, a Floyd Mayweather elleni meccs alkalmával?

Nehéz kezdet

C.J. Watson nem éppen hagyományos úton került a ligába: mivel a 2006-os drafton nem választották ki, ezért Európában próbált szerencsét az impresszív főiskolai eredményei után (15 pont felett átlagolt). A 22 éves játékos nem kellett az NBA-be, jöhetett az olaszországi kitérő. Az európai túra nem úgy sikerült, ahogyan elképelte, mindössze 17 meccs erejéig maradt az olaszoknál, utána Görögország felé vette az irányt, de ott sem tudott maradandót alkotni. Vissza az Egyesült Államokba, irány a D-League! Előbb azonban a nyári edzőtáborok (Spurs és Bobcats), majd jött az NBA "második vonala", ahol végre kibontakozhatott. Ennek köszönhetően szerződést kapott a Golden State Warriorstól. 

Egyesek, egyesek mindenhol!

Ha nagy nehezen is, de bekerült az NBA-be, ahol lehúzott 10 évet, csapataival négyszer jutott a rájátszásba, majd Európában, a török Usaknál fejezte be karrierjét. Mindössze 7 pontot átlagolt, nem váltotta meg a világot. Van azonban valami szépsége annak, ha valaki kis számokkal dolgozik, ugyanis egészen egyedi mutatókat tud összehozni. Pont ilyen volt C.J. Watson is, akire többször is csereként számítottak az edzői, ezért sok esetben 8-10 perc jutott neki a mérkőzéseken. Először a 2009/10-es szezonban "hívta fel magára a figyelmet", mikor 1 pontot, 1 lepattanót és 1 gólpasszt ért el a Cleveland ellen. Azért is különleges, mert három (vagy több) fontos mutatóban is mindössze egy egységet ért el. 

Az 1 ponthoz el kell hibáznod egy büntetőt (és sok esetben egy mezőnydobást), márpedig azoknak a játékosoknak, akik csereként lépnek pályára, minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy maradandót alkossanak, amivel felhívhatják magukra az edzőik figyelmét. Nem így, Watson! A jó öreg C.J. a 2010/11-es szezonban újból "villant": ekkor már a Chicago Bulls játékosaként ért el 1 pontot, emellé 1 blokkot is kiosztott (188 centiméteres magassága ellenére!), illetve 1 gólpasszt is leszedett. Ebben a szezonban nem állt meg itt, jött az újabb egyes mérkőzése: az Atlanta ellenében 1 pont, 1 lepattanó és 1 gólpassz. A 2012/13-as szezonban a Brooklyn Nets csapatát erősítette. Egy év alatt megélte a mélységet és a magasságot is, mindezt Deron Williams cseréjeként. 

C.J. Watson a Brooklyn Nets 1-es mezében

Az egyes mezszára váltás stílszerű volt számára, ahogyan az is, hogy ebben az évben szállítson valami "káprázatosat": 2013. január 18-án az Atlanta volt az ellenfél, ellenük megint 1 pont futotta Watsontól, mellé 1 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés és 1 eladott labda, mindezt egyes mezben! Ha ez nem lett volna elég, akkor a szezon végéhez közeledve, a Chicago Bulls ellen megkoronázta a szezonját: 1 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz, 1 labdaszerzés és 1 blokk! Erre a teljesítményre kevesebb, mint 9 perc elég is volt tőle. Több ilyen mérkőzésre már nem futotta tőle, hol a gólpasszok terén teljesített jobban, hol a lepattanókban. 

McGregor vs Mayweather (C.J. Watson edition!)

Azt gondolnánk, ennyi elég is volt Watson életéből, mi történhetett még egy ismeretlen NBA-játékossal? Valószínűleg semmi, de esetében nagyot tévedünk! A sztori már majdnem egy évtizede történt, mikor Floyd Mayweather börtönbe kényszerült pár hónap erejéig. A vád szerint megfenyegette és meg is verte gyermekei anyját. A sztori középpontjában természetesen C.J. Watson áll, akivel elvileg kavart Josie Harris, Mayweather akkori párja. Elvileg Floyd meglátta Josie telefonjában, amint Watson írogat neki, ezen vesztek össze és fajult tettlegességig az eset. A nő nem tagadta a viszonyt, ellenben Watsonnal. Mindenesetre, Mayweather pár hónapra börtönbe vonult.

A sztorinak itt nincs vége, ugyanis Conor McGregor is értesült az esetről, fel is használta trollkodás céljából az egymás elleni meccsük előtt. McGregor ugyanis a Golden State Warriors 23-as mezét öltötte magára, sokan - köztük Draymond Green is - félreértették az utalást, nem a csapat drukkere volt Conor. Amikor még a Warriorsnál játszott C.J. Watson, akkor 23-as mezszáma volt, ezért is vette fel McGregor, aki ezen utóbbi feltevést megerősítette.