2020 márc 10. 09:05

ATP/WTA: Puzzle-ezzünk ideális játékost 2020-ban

Nagy divat lett a teniszrajongók körében az ideális játékos ütésenkénti összerakása, így játszadozzunk mi is el a gondolattal felhasználva az aktív vagy akár mára már visszavonult férfi és női játékosokat.

A képzeletjáték kategóriák szerint fog történni és mindegyikhez három olyan játékos neve kerül majd, amelyek szerintem a legjobban illenek az illető csoportba. Az osztályozás a legjobb tenyeres, fonák, szerva, röpte, taktikai átlátás, lábmunka, mentális felkészültség (és mivel vizuális élményről is szól a sportág) megjelenés szerint is fog történni. Előrebocsátom, hogy ez egy szubjektív véleményjáték, mivel nem a hideg eredményesség a fő kritérium és az esztétika befolyásoló tényező lesz. Legyünk előzékenyek és kezdjük hát a női nem képviselőivel.

Az ideális WTA-játékos

Legjobb tenyeres (Nehéz csak néhányat választani)

Ana Ivanovic - Lehet más okokból is, de ebben a pillanatban ő az első játékos, akinek a neve most eszembe jut. A visszavonult volt világelső és a 2008-as Roland Garros-győztes szerb könnyed ütésével a pálya bármelyik sarkából képes volt gyorsan szöget váltani és nyerőt ütni.
Ashleigh Barty - A jelenlegi világelsőnek és Roland Garros címvédőjének természetes ütőmozgása és az ütőjének gyorsítása egy időben tetszetős és hatékony is.
Petra Kvitova - A kétszeres Wimbledon-bajnok cseh játékos tenyerese az egyik legfélelmetesebb ütés a női mezőny számára. Balkezes tenyeresének nagy erényei között van a test előtti ütéspont (ahol az ütő a labdával találkozik), az ütésre való ráfekvés és a külső szög hatékony használata.

Legjobb fonák (Egy belga különösen kiemelkedik)

Justine Henin - A hétszeres Grand Slam-győztes belga volt világelső egykezes fonákja a világörökség része kellene, hogy legyen. A folyékony íve, stabilitása, változatossága gyönyörű látvánnyá teszi ezt az ütését.
Jelena Jankovic - A rá jellemző "JJ Style"-ban ütött, vonalmenti kétkezes fonákja gyakran reakció nélkül hagyta ellenfeleit. Súlyát a jobb lábára helyezve, zárt állásból kiváló rotációt leírt vállaival.
Svetlana Kuznetsova - Már olyan régen szerezte két Grand Slam-győzelmét (US Open 2004, Roland Garros 2009), hogy megtörténhet, egyesek lehet nem figyelik most különösebben, mennyire jól üti fonákját és mekkora nyomatékot ad mozgásának a csípőforgása.

Justine Henin (Fotó: Galina Barskaya / Shutterstock.com)

Legjobb szerva (Változatosságra is alapozva)

Serena Williams - A 23-szoros Grand Slam-bajnok adogatását nem csak az erő, hanem a változatosság is ide rangsorolja. Nagyjából ugyanabból a pontból üti bármilyen is legyen a szervájának típusa, ami még acélosabbá teszi adogatásait.
Venus Williams - A hétszeres Grand Slam-győztes törzsmozdulatának az úgymond rácsavaródása az ütésre igazán látványos ütést eredményez.
Samantha Stosur - A 2011-s US Open-győztes meghatározó ütése a kick-szerva, amelyet nagyon hatékonyan katapultálja ellenfelei térfelére, akik a pattanás magassága miatt nagyon nehezen tudják a labdát visszaütni.

Legjobb röpte (Ez a múlté)

Martina Navratilova - A cseh születésű játékos, aki nem kevesebb, mint 59 Grand Slamet nyert pályafutása alatt (egyéniben, párosban és vegyes párosban), bármire képes volt a háló közelében kiváló labdaérzéke és atlétai adottságai miatt.
Petra Kvitova - A cseh játékos, a magassága ellenére szinte varázsol a röptéivel akkor is, ha magas vagy épp alacsony pontból kell ütnie azokat. A labdaakasztása nyújtott testtartásban is hihetetlenül hatékony.
Kristina Mladenovic - A párosban és vegyes párosban többszörös Grand Slam-győztes francia hölgynek a rangos bravúrjaihoz nagy mértékben hozzájárultak az éles szögű, biztos kezű röptéi.

Legjobb taktika (Mint a sakkban)

Su-Wei Hsieh - A páros versenyszámban többszörös Grand Slam-győztes tajvani játékos furcsa ütéseiről azt gondolhatná az ember hogy még csak most tanulja őket, de hihetetlen hozzáértéssel és páratlan játéklátással teniszezik.
Martina Hingis - Svájci pontossággal váltakoztatta védelmet a támadással és ötvözte azt egy ravasz játékstílusban.
Agnieszka Radwanska - A lengyel volt WTA-világbajnok annyira kifinomultan építette pontjait, hogy néha azt a téves érzést keltette, hogy sok meccsben a szerencse miatt nyert.

Legjobb lábmunka (A hölgyek is megdolgoznak)

Angelique Kerber - A háromszoros Grand Slam-győztesnél talán senki nem tudja jobban egyensúlyát megőrizni bármilyen helyzetben. Bár ütései nem a legesztétikusabbak, bármi és bárhogyan jön a háló túloldaláról, ő alkalmazkodni tud hozzá.
Simona Halep - Szinte nincs olyan ütés, amit a kétszeres Grand Slam-győztes nem érne el. Kiválóan fedi a térfelét és ellenfeleinek úgymond többször is meg kell nyerniük a pontot egy labdamenetben ellene.
Steffi Graf - Az a gyorsaság és az a könnyedség, amelyekkel helyezkedni tudott az ütéseihez, ámulatba ejtő volt a nyolcvanas években és manapság is az.

Legacélosabb mentális felkészültség (Tovább és még jobban)

Monica Seles - A Vajdaságban, magyar családban született játékos sohasem állt le egy meccsen akármit is mutatott az eredménytábla. Mindent állandóan jobban akart csinálni a teniszpályán, ezért képes volt a földbe tiporni bármilyen ellenállást.
Steffi Graf - Sosem lehetett semmit leolvasni a német bajnoknőről. Azt az érzést keltette, hogy mindig minden úgy történik, ahogyan annak történnie kell és idejében felkészült mindenre.
Maria Sharapova és Maria Kirilenko - Sharapova jeges tekintetének és folyton támadó játékának olyan hatása lehetett ellenfeleire, mintha ezek valamit helytelenül cselekedtek volna ellene és épp készül a megtorlásra. A 2012-s Olimpián párosban bronzérmet szerző Kirilenkót csak azért soroltam ide, mert az a "még azért is" fajta, összeszorított állkapcsú harciassága (ami gyakran látszott arcán), az nagyon megkapó volt számomra.

Legszebb megjelenés (Itt aztán lehet vitatkozni)

Natalia Vikhlyantseva - A 23 éves orosz játékos még keresi útját a teniszvilágban, de roppant tehetségesnek tartom. Szervája, tenyerese és fonákja is lézersugár jellegűek, de még dolgoznia kell kissé merevebb lábmunkáján.
Barbora Stefkova - A 24 éves, immár visszavonult cseh játékost elkerülte a nagy siker reflektorfénye. A legjobb helyezése a WTA-ranglistán a 154. pozíció volt, de nem mindennapi látvány volt a pályán.
Ana Ivanovic, Maria Sharapova, Maria Kirilenko - Mindenki által ismert gyönyörű arcok és harmonikus testalkatok.

Az ideális ATP-játékos

Megtörténhet, hogy elfogultnak fog majd látszani az, hogy egy bizonyos svájci játékost több kategóriában említek majd, de abban senki sem akadékoskodhat, hogy az illető játékos a technikai fejlettség útján a legmesszebbre jutott.

Legjobb tenyeres (Gyönyörűen hatékony)

Roger Federer - Talán legrettegettebb ütés a férfi teniszvilágban. A labdákat a pattanásuk után korán üti, bármilyen pontból támad vele és folyamatosan fölényt kovácsol belőle magának. Emellett, nagyon esztétikus mozgás is.
Fernando Gonzalez - A chilei játékos tágasabb karmozdulatával még szervafogadásból is szórta a nyerőket. Hihetetlen erőt tudott átültetni tenyereseibe sajátos lendületével.
Fernando Verdasco - A spanyol bal kezéből elszabadult tenyeres a kinyújtott karral való ütés gyöngyszeme. Ráfekvési dinamikája és lendülete, optimális ütést eredményez.

Roger Federer (Fotó: Paolo Bona / Shutterstock.com)

Legjobb fonák (Az egykezes szebb, de nem annyira stabil)

David Nalbandian - Mindenfajta labdát (még nyesettet is) képes volt az argentin az ellenfelének térfelére küldeni. Ha kellett akár ugrásból is gyönyörű nyerőket produkált. Az ütési pont nem volt túlságosan a teste előtt, viszont a labdakontrollja nagyon magas színvonalat ért el.
Roger Federer és Stanislas Wawrinka - Bár sokan támadták sikerrel ezt az oldalát Roger játékának, de nem sokan tudnak rámutatni technikai hibára ütésében. Emellett, változatosabb is, mint az amúgy jogosan ünnepelt Stanislas Wawrinka fonákja. Tud nyerő lenni lapos, pörgetett és nyesett labdával is erről az oldalról ha önbizalma helyén van. A Stan fonákja viszont folytonosabban nyomatékos, a magasabb labdákra könnyebben válaszol versenyképesen.
Marat Safin - A fonák oldalán szinte nem lehetett oldalra kiszorítani, mert ilyen kényelmetlen helyzetekből is élesen tudott válaszolni. Nagyon kedvelte a gyors és lapos szögkeresést és jól alkalmazkodott is vele, ha kellett.

Legjobb szerva (Több mód, több lehetőség)

Roger Federer - A svájci itt is az élen, mivel minden szervatípust (lapos, nyesett, top spin, kick) a legmagasabb színvonalúan üti játékba.
Pete Sampras - Az amerikainak gyönyörű elasztikus szervája egyik legélesebb ütése volt, amit az is bizonyít, hogy az első és második adogatása között nem volt nagy különbség.
Nick Kyrgios - A labdának alacsony feldobása, a szervamozdulatának lendülete és gyorsasága, egy modernebb változatát eredményezi az adogatásnak.

Legjobb röpte (A szerva-röpte nagyjai közül)

Roger Federer és Pete Sampras - Mindkét játékos hihetetlen labdaérzéknek örvend és emiatt bármire képesek a háló közelében. Élesen vagy amortizáltan, alacsony ütési pontból vagy akár magasról, mindketten teljesen megtudják szelídíteni a labdát.
Rod Laver - A hatvanas évek ausztrál teniszcsillagának röptéje különös könnyedségnek, változatosságnak és eleganciának örvendett.
Boris Becker - A 17 évesen Wimbledont nyerő német játékosnak nem jelentett gondot ha el kellett vetődnie - mint egy focikapusnak -, hogy gyönyörű nyerő röptét üssön.

Legjobb taktika (Francia fűszer)

Fabrice Santoro - A francia "mágus" nagy erőszeretettel hajszolta ellenfeleit a lehető legkényelmetlenebb helyzetekbe még akkor is ha azok technikailag jobbak voltak nála.
Marcelo Rios - A chilei - volt világelső - játéklátása (és nem kevésbé technikai tudása is) lehetővé tette, hogy akár védelemből, akár egyensúlyi helyzetből, vagy épp támadó helyzetből is ki tudja hozni a legtöbbet sokszor váratlan módon.
Andre Agassi - Egyedien irányította a játékritmust és taktikailag sosem látszott az, hogy nem lenne megoldása.

Legjobb lábmunka (Ha elszabadul a bika a salakon)

Rafael Nadal - A spanyol bajnok helyezkedési módjával a legjobban fedi a pályát és bármi is érkezik térfelére, esélyt tud adni magának, hogy válaszoljon rá.
Gael Monfils - A gumiember páratlan rugalmassága megengedi, hogy cirkuszban is helytálló labdameneteket játszhasson.
Roger Federer - Nem hiába hasonlítják balett-táncoshoz mozgását a pályán. Úgy suhan a pályán, hogy ellenfeleinek az lehet az érzése, hogy a svájci térfele kisebb az ővéiknél.

Legacélosabb mentális felkészültség (Nincs hátrálás)

Rafael Nadal - Rafát még tizenévesként sem rettentette el senki a teniszpályán, nem hiába nyert Federer ellen oly sokszor.
Björn Borg - A hetvenes és nyolcvanas évek egyik legnagyobb sztárját "Jégemberként" emlegették, mivel nem volt róla soha leolvasható, hogy épp nyer vagy veszít. Minden labdamenetet egy gyors elfordulás és a következő pontra való ugyanolyan (szinte zavaróan) nyugodtnak látszó felkészülés követett.
David Ferrer - A vég nélküli továbbküzdés igazi jelképe, mivel mindig fáradhatatlanul bízott esélyeiben és örökmozgóként küzdött is értük még akkor is ha a kihívás jóval meghaladni látszott képességeit. Ez a harciassága folytonosan ugyanolyan magas színvonalú volt, függetlenül attól, hogy miként alakult a meccs helyzetképe.

A megjelenés kimagaslói (Kinek mi tetszik)

Roger Federer és Pete Sampras - Az elegancia megtestesítői különböző évtizedekben. A Nike cég jó munkát végzett mindkettőjük esetében. Amióta viszont az Uniqlo termékeit használja, Roger mintha már nem ugyanaz lenne (pár mez kivételével).
Rafael Nadal - A kalózokra emlékeztető megjelenéssel való berobbanása az élvonalban sok rajongóra nagy hatással volt.
Marat Safin - Egy modern mitológia lobbanékony és szilaj kolosszusa.

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez csak egy személyes vélemény, amellyel nem kell feltétlenül egyet érteni sőt, kíváncsi lennék mások véleményére is.