2020 márc 17. 15:07

A virgonc nyelv története és tanulsága

Egy kis gesztusról ami eldöntötte az Andre Agassi - Boris Becker összecsapások zömét.

Andrét nem hiába tartják a tenisztörténelem egyik legnagyobb taktikusának, erre példa az a furcsa probléma-megoldása is, amit csak egy zseni találhat, hogy legyőzzön valakit. Boris Becker saját bőrén tapasztalta az amerikai volt világelső ravaszságát.

Pókerarc hiányának ára

Miután elveszítette az első három meccsét a német játékos ellen, Andre tanulmányozni kezdte Becker szerváját, mivel ezt tartotta ellenfele legnagyobb fegyverének és vereségei okának. Akármennyire is viccesnek tűnik, észrevette, hogy a szervamozgása közben, Boris kissé ki szokta nyújtani a nyelvét és ezt abba az irányba tette, amelyre épp szerválni készült. Bár egyesek azt mondhatnák, hogy ezt nehéz figyelni a pálya másik végéről, az tény, hogy a kocka megfordult a nyolcvanas évek végén az egymás elleni meccseiken. Az 1990-s évvel kezdődően, Agassi csak egyszer veszített Becker ellen, annak ellenére, hogy több, mint tíz alkalommal kerültek még egymással szembe.

Agassi saját szavaival:

Ami tovább kiemeli Agassinak zsenialitását az, hogy csak akkor használta az ellenfelétől kapott „infót”, amikor épp kulcsfontosságú pillanathoz érkezett a mérkőzés, hogy nehogy elárulja saját magát és Becker rájöjjön a trükkre. El lehet képzelni Andrénak mekkora önuralomra lehetett ehhez szüksége. Mindenesetre, egy pókerjátékos is leckét vehetne az amerikaitól. A német játékos visszavonulása után, Agassi egy sörözésük közben elárulta titkát egykori ellenfelének. „Boom Boom” Beckernek akkoriban az volt az érzése, mintha Agassi leolvasná gondolatait és nem értette, hogyan képes ellenfele érvényesülni szervája ellen.

Nézzük csak azt a nyelvet (a videó 1.44. percénél)

Érdekes lenne a mostani játékosok kis egyedi szokásaikat is tanulmányozni, mert éppen van belőlük elég. Vajon miket árulhatnak el azok az adott játékosról? Nem a babonákat kell feltétlenül itt érteni, hanem piciny sajátosságokat, amelyek nagy segítségre lehetnek egy ilyen kiélezett versengésben, mint a mai teniszvilág. Agassi bizonyította, hogy minden kis részlet számít.

Végül Becker véleménye Agassiről: