2020 márc 10. 17:46

A cukorkakirálynőt nem árnyékolta be az amazon

Az utóbbi két évtizednek a korszakalkotó orosz-amerikai versengésére vetítünk fényt, amely arra mutat rá, hogy a statisztika ellenére, létezik egyensúly.

Erre a versengésre - legalábbis a pályán zajló részére - az orosz sajnos lakatot zárt nemrég a visszavonulásával, de kettőjük harca nem csak a játékfelületre szorítkozott. Bár Maria hat évvel fiatalabb vetélytársánál, ő az első, aki elköszön a tenisz karrierjétől. Annak ellenére, hogy a számok szinte egyoldalú amerikai fölényt mutatnak, Sharapova elégedettségérzetét nem érinthetik Williams teljesítményei. Ami azt illeti, megtörténhet, hogy Serenának nagyobb hiányérzete lehet visszavonulásának pillanatában, még akkor is ha ő a 2000-es évek legeredményesebb játékosa. Abban az esetben beszélhetünk majd erről, ha az amerikai nem szerzi meg a 24. Grand Slam-győzelmét is, amellyel egyenlítené Margaret Court rekordját a rangos bajnoki címek számának terén.

Honnan indult a harc és hol kötött ki?

Állítólag, a kettőjük közötti perlekedés szikrája a 2004-s Wimbledon-döntő után gyúlt. Akkor Serena már hatszoros Grand Slam-bajnok volt és amennyiben nyerte volna az említett meccset, sorozatban harmadjára győzött volna Londonban. Vele szemben egy 17 éves szőke, kék szemű csinos lány állt, aki a Wimbledon előtt a birminghami füvön bajnoki címet szerezve, bizonyította, hogy nagy dolgokra képes. Nem volt kérdéses az esélyesebb játékos neve, mégis Maria egy szigorú 6-1, 6-4-s mutatvánnyal verte a címvédő amerikait. Serenát nagyon megviselte a váratlan vereség és állítólag megfogadta, hogy sosem fog veszíteni többet a szőke orosz ellen. Sharapova a híres „Unstoppable – My Life So Far” című önéletrajzában külön kitért az akkor történtekre mondván, hogy Williams utálta azért, mert elvette tőle, amit az amerikai magáénak hitt és mert sírni hallotta őt az öltözőben. Serena válaszként azt nyilatkozta, hogy nem találja túl helyénvalónak, hogy valaki egy mélypontot negatív értelemben említsen könyvében, mivel szerinte, ami az öltözőben történik, az ott is kellene maradjon.

Ugyanabban az évben, a WTA-világbajnokság döntőjében Maria ismét csodát művelt, és az összecsapás döntő játszmájában 0-4-ről fordította meg a meccset, megszerezvén a világbajnoki címet. A 2004-es idény végére az orosz 2-1-re vezetett az egymás elleni meccseken, onnantól viszont átbillent a mérleg és bár, a 2005-ös Australian Open elődöntőjében Sharapovának három meccslabdája is volt, többször már nem tudott nyerni a mai napig Serena ellen. Az egymás elleni meccseik mutatója a Sharapova visszavonulásának pillanatára szinte hihetetlenül 20-2-re alakult az amerikai javára. Az orosz szettet is még csak három alkalommal nyert 2004 után. Ettől függetlenül, mindkettő briliáns karriert futott be. Sharapova ötszörös Grand Slam-bajnokként vonult vissza, Serena pedig, mint említve volt, 23-nál tart.

Serena Williams és Maria Sharapova (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Voltak csípősebb nyilatkozatok, megjegyzések mindkét játékos részéről a vetélytársát illetően, de ezek nem vélhetők többnek, mint egy macskacivakodás. Övön alulira sosem süllyedtek a dolgok, annak ellenére, hogy egyszer magánéleti részlet is szóba jött. Az tény, hogy méretes ellentét van közöttük, de ezt kölcsönös tisztelet leplezi. Mindenképp elismerést érdemel Serena abból a szempontból, hogy amikor Sharapovát eltiltották doppingolás miatt, ő nem „rúgott” bele vetélytársában, annak ellenére, hogy nagyon sokan azt tették.

Mégis Sharapova az ismertebb

A teniszpályán szerzett díjaik méreteinek különbsége is jól tükrözi Williams eredményességének fölényét, hiszen, míg Sharapova markát közel 39 millió dollár pénznyeremény ütötte, addig Serena majdnem 90 milliónál tart. Sharapova azonban egy globálisan ismert világsztárrá nőtte ki magát, aki a „Forbes” magazin szerint nem kevesebb, mint 325 millió dollárra növelte bejövetelét a szponzoroktól, divat aktivitásaiból és a híres „Sugarpova” cukorkacégéből szerzett pénzösszegekkel. Egymás után tizenegy évben - az említett publikáció szerint - a világ legjobban kereső női sportolója volt.  Ezt a sorozatot épp Serena Williams szakította meg 2016-ban. Mégis, 2019-ben az hírlett, hogy Serena vélhetőleg 225 millió dollár körüli pénzösszeget keresett eddig összesen, ami kereken 100 millió dollárral kevesebb a Sharapováénál. Jövedelmeiknek egy része nem fog megszűnni a teniszezői pályafutásaik befejezte után sem, ezért érdekes lesz majd ezt a részt is követni, hogy miként alakulnak ezek a számok a jövőben.

Nem tagadható, hogy Sharapova sikeréhez hozzájárult a hollywoodi megjelenése is. Ahogy mondani szokták: „she got the whole package”, mivel tehetséges, szép és okos is. Minden bizonnyal sok kislánynak ideális példaképként szolgált, és szolgál jelen pillanatban is. Maria számára nem a rekordok voltak a fontosak, hanem az adott meccs pillanatában nyerni ellenfelei ellen. Nyert is annyit, hogy Hall of Fame-s játékosként jusson eszünkben, szépsége nem tagadható (csak nézzük meg a Sports Illustrated fürdőruhás reklámfotóit) és van sütnivalója is, amit az is bizonyít, hogy a Sugarpova cukorkacégének évi forgalma a 20 millió dollár felett volt 2019-ben. Az imázs részben az orosz manapság vitathatatlanul fölényes a dopping-eltiltása ellenére. Majdnem mindenki hallott róla a világ bármilyen sarkában is élne.

Serenának pályán szerzett győzelmi fölénye ellenére, mérkőzéseiket sokszor csak az eredménytábla mutatta egyoldalúnak, mivel Sharapova acélos harciassága magas színvonalú ellenállást termelt. A nézők is megkapták azt, amit kívántak, mivel látványosságból nem volt hiány. Két olyan támadó játékost követhettek, akiknek játéka nem ismert védekezést. Williams ereje a legtöbbször túl keménynek bizonyult Sharapova számára, de MaSha lapos és gyors ütései, amelyek a háló pereméhez közeli magasságban süvítettek át az amerikai térfelére, nagy nyomást gyakoroltak. Emellett, az orosznak nem volt az a stabilitás és egyensúly lábaiban, mint Serenának, és nem tudott úgy alkalmazkodni az éles labdamenetekben. Mindazonáltal, Sharapovának esztétikusabb (ütő)mozgása volt.

Az orosz-amerikai versengésnek mindenképp kiemelkedő helye van a tenisztörténelemben még akkor is ha nem feltétlenül az egymás elleni meccsek határozták ezt meg.