Zenélni kezdtek a labdarúgók!

Hollandiában zenészek lesznek a labdarúgókból!

Vinnie Jones, Andy Cole vagy épp John Barnes. A szigetországban is akadtak zenei vénával megáldott labdarúgók, de mi most egy olyan nemzettel foglalkoznánk, ahol manapság feltűnően sok lett az énekelni vágyó focista. Vannak köztük olyanok, akik szólókarrierbe kezdtek, de páran csak egy-egy szám erejéig kóstoltak bele ebbe a világba. 

Szárnybontogatások

Hollandia és a totális futball. Ezzel azonosítható az országuk labdarúgása, rengeteg egykori és aktuális klasszissal, tehetséges labdarúgókból ugyanis nem volt hiány az elmúlt évtizedekben Hollandiában. Azonban a tehetség nem egyenlő a sikerrel, elkallódhatnak játékosok, esetleg más irányt vehet az életük. 

Ryan Babel karrierje meseszerűen indult, hiszen az ország legjobb csapatában már 19-20 évesen meghatározó játékosnak számított, majd az amszterdami évek után a Liverpool igazolta le. Hollandia legendája, Marco van Basten a következő Thierry Henry-t látta benne, hiszen magas, gyors és technikás volt. A karrierje azonban megindult a lejtőn, aztán egyik pillanatról a másikra már azon kapta magát, hogy a török első osztályban rúgja a bőrt. 

Babel liverpooli évek alatt a zene világában is kipróbálta magát (John Barnes után egy újabb zenélő játékos), elfogadta a 101Barz, holland hiphop rádióállomás invitálását, ahol élő adásban rappelt. A 2008-as éve eléggé erősre sikeredett "zeneileg", hiszen szerepelt egy videóklipben is az országszerte ismert Ali B-vel, ahol egy verze jutott számára. A videó nyári sláger lett, mára közel 13 milliós nézettséget tudhat magáénak. 

A holland felnőtt válogatott szélső karrierje szempontjából egy kisebb kitérő volt az éneklés, követői viszont akadnak focista honfitársai között. Brahim Darri hasonlóan Babelhez egy tehetséges szélső, aki magassága mellett gyorsaságával és cselező készségével tűnt ki a mezőnyből. Darri számára előbb jött a lejtmenet, hiszen ő az utánpótlás válogatottság után már nem tudott szintet lépni. 

A következő állomás számára is Törökország lett, ahová mindössze 25 évesen került. A zenei karriert ő is kipróbálta, ahogyan Babel, Darri is Ali B-vel készített közös számot. Ali B nagy futballrajongó, zsűritag is volt holland tehetségkutató műsorokban, előszeretettel készít közös számot tehetséges és ambiciózus fiatal énekesekkel (vagy focistákkal..). 

Nagyban gondolkoznak

Babel és Darri azonban eltörpül Jürgen Locadia és Memphis Depay mellett, ha zenéről - és utóbbi esetében fociról - van szó. Ők már voltak olyan bátrak és single dalokban is gondolkoztak és a siker sem maradt el. Jürgen Locadia hasonlóan Darriékhoz, tehetséges labdarúgó, magas, gyors és technikás szélső, micsoda meglepetés! Kiválóan indult karrierje, rögtön góllal debütált a PSV-ben egy kupameccsen, majd első bajnoki mérkőzésén mesterhámast hintett (csereként beállva, amihez mindössze 22 perc kellett neki). 

Egyenes út vezetett volna a csúcsig, azonban az ő karrierjében is jött egy törés (sérülés miatt), de szerencséjére a továbbiakban ebből tudott erőt meríteni. Számára a futball az első, de a zene mindig fontos szerepet töltött be az életében, ha teheti, akkor hódol ezen szenvedélyének. Megtalálhatóak a számai Spotify-on, illetve a YouTube-on is, felkapta őt Premier League hivatalos oldala is

 

A négy labdarúgó közül egyértelműen Memphis Depay a leghíresebb, aki már játszott a PSV-ben, Manchester Unitedben, illetve jelenleg a francia Olympique Lyon játékosa, ahol kiváló formának örvend. Szórja a gólokat, vezére csapatának és a válogatottnak is. Depay az Európa-bajnoki selejtezők során hat góllal járult hozzá Hollandia kvalifikációjához, azonban egy súlyos sérüléssel kettétörte az idei szezonját. Ezek után felmerül a kérdés, mihez kedz Depay és miért kezdett el pályafutása csúcsán zenélni?

Családjában többen is erősen kötődtek a zenéhez, különböző hangszereken játszottak. Számára a labdarúgás mellett a rap jelentette a menekülést a hétköznapi problémák elől, példaképei 50 cent és Tupac. Grandiózus céljai vannak a zenével is, hiszen szeretne saját zenei kiadót, amellett, hogy továbbra is megosztja számait a YouTube csatornáján. Első dalát jó barátjával, Quincy Promes-szel közösen készítették (aki jelenleg az Ajax labdarúgója és holland válogatott labdarúgó), de utána már egyedül állt a mikrofon elé. 

Egyelőre a visszajelzések pozitívak, egy év alatt 11 milliós megtekintése van a No Love c. számának, többségében pozitív véleménnyel. Depay előtt zenei téren is fényes karrier áll. A 2008-as Ryan Babel zenei kitérő tehát megtette hatását, egyre több holland labdarúgó kacérkodik az énekléssel, köztük pedig akadnak eléggé tehetségesek is, akik a futball mellett ebben a szakmában is sokra vihetik.