Útikalauz: Meccsnézés Barcelonában

Sokak álma egy külföldi meccsnézés, egy barcelonai utazás mikéntjét mutatom be. 

Mióta a sportegyesületek a saját kezükbe vették a jegyárusítást és erre külön felületet biztosítanak a weboldalaikon, lényegesen könnyebbé vált egy külföldi meccsnézés megszervezése. Akár már mi magunk is megszervezhetünk egy külföldi városlátogatást, melybe beleszőhetünk egy-két sporteseményt. Ennek kapcsán írom le barcelonai élményeimet, ahol három különböző sporteseményt tekintettem meg.

Barcelona tengerparti város, időjárás szempontjából kedvező a helyzet, mert egész évben kis túlzással 10 fok felett jár a hőmérséklet. A nyári időszak drágább, emiatt érdemesebb az őszi vagy a tavaszi periódust választani a látogatás céljául, ha nem prioritás a tengerpart és a napozás. A városnézésre és a meccsnézésre tökéletesen alkalmas a tavaszi és őszi periódus, kellemes az idő ilyenkor is. 

Térjünk rá a lényegre: mérkőzés szervezése. Az első és legfontosabb, hogy először érdemes a hőn áhított találkozót kipécézni. Fontos a csapatok beosztását megnézni, mikor játszanak európai kupákban, mert lehet egy hétvégi bajnoki fordulón épp pihentetnek, esetleg válogatott szünet után még egy-két sztár kap egy kis pihenőt a kedvenc együttesünkből. 

Lionel Messi (Fotó: Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com)

Miután kiválasztottuk a megfelelő mérkőzést, először a repülőjegyet és a szállást érdemes lefoglalni. Akár gondolkodhatunk úgyis, hogy mindössze egy napra megyünk, másnap reggel jövünk is, erre is megvan a lehetőség, hiszen Barcelonába napi járatok mennek (itt viszont érdemes az óvatosság, mert a spanyol liga csak 3-4 héttel a találkozó kezdete előtt hírdeti ki a pontos időpontot, így lehet, hogy egy vasárnapra kiírt mérkőzés szombat délután lesz), de ha egy kis városnézést is beiktatunk, akkor érdemesebb jobban megszervezni a programokat. 

Szállás kapcsán nem kell feltétlenül opciónak lennie a félpanziónak, mivel az ételek megfizethető áron kaphatóak a városban (még olcsóbban is kijöhetünk ilyen módon), rengeteg a kis tapas bár, illetve minőségi étterem, gyakorlatilag minden utcában van egy, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt. Egy reggelit 1-4 euróból ki lehet hozni, friss péksüteményekkel és üditővel egy minőségi pékségben. 

A reptérről való transzfer többféle módon is megoldható, mivel közvetlen összeköttetésben van a metróhálózattal az El Prat, így gyakorlatilag bármelyik vonalat elérhetjük egy átszállás után és könnyedén a szállásunkhoz, esetleg a városközpontba juthatunk. Azzal is érdemes kalkulálni, hogy nagyobb csoportos (5-6 fő) utazás esetén érdemes taxit hívni, esetleg erre szakosodott magyarokat, akik segítenek nekünk a reptérről a szállásunkhoz jutni. 

A barcelonai tömegközlekedés átlátható metróhálózaton halad, minden ki van táblázva, nem igazán lehet eltévedni, főleg, ha még az okostelefonunkban lévő térképet is használjuk. Az utazás költsége sem eget rengető, érdemes T10 kártyára beruháznunk, mely 10,20 euróba kerül. Ez 10 alkalmas utazást tartalmaz, egy út hossza pedig maximálisan 1 óra 15 perc lehet. Bővebben itt olvashattok nagyon hasznos információkat róla! A tömegközlekedés során viszont nagyon figyeljünk az értékeinkre, mert sok a zsebes a nagy tömegben. 

Barcelona (Fotó: Georgios Tsichlis / Shutterstock.com)

Az utazást és a szállást tehát korán foglaljuk le, de a mérkőzés jegyeivel épp fordítva kell cselekedni. Mivel a Barcelona stadionjába minden hely bérletesé, ezért pár hónappal előre nem igazán lehet még jegyet kapni egy mérkőzésre. Azonban ahogy fogy a hátralévő idő, úgy lesz elérhető egyre több hely, mivel a bérletesek dönthetnek úgy, hogy nem mennek ki az adott találkozóra és visszaforgatják a klub számára az adott jegyet, így mind a két fél jól jár. 

Érdemes tehát 1-1,5 hónappal nézelődni a mérkőzés előtt, kisebb csapatok ellen lehet várni akár a véksőkig is, hiszen sok esetben még az adott napon is van jegy a pénztáraknál, azonban, ha jó helyre akarunk ülni, akkor az ideális a már említett 1-1,5 hónap. A jegyek ára nagyon változó, egy Espanyol ellen 100-110 euróból már jó helyre ülhetünk, míg egy nagyobb rangadóra (Atlético Madrid vagy Real Madrid) az sem biztos, hogy ilyen áron kapunk belépőt (ott már számolni kell a 200-300 eurós árral is, ahogyan egy Bajnokok Ligája mérkőzésen is egy 150-nel, ha jobb helyet szeretnénk). 

Mi alapján válasszunk helyet? Először is az évszaknak megfelelően. Nyáron érdemesebb elbújni a nap elől a fedett részre, hiszen egy délutáni meccsen lehet akár 30-35 fok is. Ősztől viszont érdemesebb a napos oldalt választani, mivel 15-18 fokban jól fog jönni a 2-3 órás kellemes napsütés, tavasszal pedig kifejezetten jó, mikor 20 fokban ül az ember a lemenő nap erejét élvezve, míg az árnyékos oldalon már nagykabátban ülnek. 

Ha a hivatalos oldalról rendeljük a jegyet, akkor a bankkártyás fizetés után egy emailben értesítenek majd, hogy a mérkőzés kezdete előtt 1-2 nappal PDF formátumban küldik a jegyeket. Ezt megmutathatod mobilon is, illetve ki is lehet nyomtatni. Lássuk, hogy ezek után hogy jutunk be a stadionba! A mérkőzésre a szurkolói tömeg már 1-2 órával előbb kiérkezik, körülbelül 1 órával a hivatalos kezdés előtt kezdődik meg a kapuk nyitása.

Camp Nou megközelíthetősége a stadion bejáratainak szempontjából

A Camp Nouba több bejárat is van, érdemes tehát a jegyünkre pillantani. Tökéletesen le van írva, hogyan is találjuk meg a pontos helyünket. Elsősorban az Access-t kell figyelni, hiszen ez a főbejárat, ebből 21 van, érdemes a mérkőzés előtt megnézni, hogy mi a számunk, mert így utazás szempontjából sokat spórolhatunk, nem fogunk feleslegesen bolyongani a stadion körül. A térképen jelöltem is, hogy a különböző metróállomásoktól melyik a legközelebbi bejárat a stadionba. 

A jegyen szerepelni fog még a kapu, a szektor, illetve a sor és a szék száma, így biztosan nem tévezthetjük el, hova is ülünk. Visszatérve a bejutásra, ez viszonylag gyorsan megy, pörögnek az események, nem tűnik fel, hogy 70-90 ezer embert kell beengedniük a biztonságiaknak. Belépésnél még fontos, hogy innivalót lehet bevinni, de csak olyan palackban, aminek a biztonságiak előtt a kukába dobjátok a kupakját. 

Egy lefutott találkozó esetén a rutinosabbak már a 85. perc tájékán elindulnak kifelé, de arra készüljünk fel, hogy még 5-10 perccel a lefújás után is sokan lesznek. Lehetőleg ne erre az időpontra időzítsük a klub hivatalos üzletének megtekintését, mert rengetegen vannak ilyenkor majd egy órán át. Opció lehet akár az is, hogy külön ellátogatunk egy ilyen üzletbe, de városszerte találunk hivatalos Barca üzleteket.  

Érdemes még kitekinteni más sportágakra is, ha már a városban járunk, hiszen mind a kosárlabda, mind a kézilabda és futsal csapat is Európa hírű. Egy Euroliga alapszakasz mérkőzésre már 20-25 eurótól vannak jegyek a Palau Blaugranába, mely a Camp Nou szomszédságában található (1 perc gyalog, térképen a 10-12-es bejáratig). Hangulat szempontjából érdemes a játékosbejáróval szemben ülni, mivel mellettünk helyezkedhetnek el az ultrák, akik végig szurkolják a találkozót.

Kézilabda mérkőzés esetén is hasonló árakkal számolhatunk, így megéri egy európai kupameccsre jegyet váltani, mert egyáltalán nincsenek horribilis áron a belépők. Megéri tehát 2-3 sporteseményt is összefűzni, illetve jobban megismerni a várost, helyi éttermeket kipróbálni, például a Yelp hasznunkra lehet a megfelelő helyek választása szempontjából. Rengeteg a múzeum és a látnivaló és a város kitünő a túrák és a nagy séták szempontjából is.