Kobe Bryant: F(elf)oghatatlan

Három kiemelkedő teljesítménnyel emlékezünk Kobe Bryantre. 

Magyar idő szerint vasárnap este elhunyt Kobe Bryant, az NBA történetének egyik legjobb játékosa. A lezuhant helikopteren rajta kívül még nyolc személy utazott, köztük a 13 éves lánya, Gianna Maria is, egyikük sem élte túl a szörnyű tragédiát.  

Kobe Bryant mindössze 41 éves volt, apa, férj és bajnok. Az NBA-ben 20 éven át játszott, nagy részében a 24-es mezszámában. A tragédia épp 24 évvel a draftolása után történt. Megannyi pont, megannyi nyertes mérkőzés, bajnoki címek, MVP-díj és még egy Oscar-díj is. Igazán kivételes karrier, amiből mi három rövidebb periódust emelnénk ki. 

40

Az NBA-ben nem egyszerű egy mérkőzésen 40 pontot dobni, hát még egymást követő több találkozón. Fizikálisan is, mentálisan is közel egy hónapon át kell csúcsformában játszani, mindezt úgy, hogy ne menjen a csapatod kárára, és ne egy több mérkőzésből álló vereségszériában vállalj folyamatosan 40 pontokat. Az NBA történelmében mindössze egy játékos jutott egymást követő minimum 10 mérkőzésen 40 pont fölé: Wilt Chamberlain ezt három alkalommal is megtette. 

Michael Jordan volt képes hasonlóra kilenc mérkőzésen még 1986-ban, utána Allen Iverson jutott egy ötös sorozatig, de még Jordan szintjéhez sem tudtak közel kerülni a riválisok. Elérkeztünk a 2002/03-as szezonhoz, Lakers a címvédő, zsinórban három bajnoki cím és egy olyan csapattárs, mint Shaquille O'Neal. Olyan párost alkottak ők, akiktől rettegtek az ellenfelek, Shaq megállíthatatlan volt a gyűrű közelében, dominálta a ligát. 

Kobe élete mondhatni sínen volt, felesége 2003 januárjára várta első gyermeküket. Natalia Diamante Bryant január 19-én született, Kobe előtte két nappal lépett pályára, gyenge teljesítményt nyújtva, ráadásul kijelenthető, hogy a Lakers abban a szezonban januárig bezárólag nem volt annyira domináns, mint az azt megelőző három évben. Az első gyermek jövetele azonban jót tett Bryantnek. 

Február 6-án a Madison Square Gardenben 42 perc alatt dobott 46 pontot, győzelemre vezette a csapatát. Kilépve Shaq árnyékából, végérvényesen elkezdődött ezzel a Kobe-korszak. Denver elleni két mérkőzésen 62 perc alatt dobott 93 pontot (!!), majd következett ugyan két vereség, de a maradék négy találkozón sem lassított: 7 győzelmet aratott a Lakers a 2 vereség mellett, Kobe ezen a 9 találkozón 44 pontot átlagolt, mindehez pedig 47%-os triplázás párosult!

Kétszer jutott 50 pont fölé ezen a 9 meccsen, 41 percet átlagolt, amibe még belefért meccsenként 2,6 labdalopás is. Felszabadult Kobe, ahogyan a Lakers is, akik végül pozitív mérleggel zárták az alapszakaszt. Ahhoz, hogy elhelyezhessük ezt a remek teljesítményt, érdemes figyelembe venni Jamers Harden mostani formáját, aki hiába átlagol több pontot meccsenként, mint Kobe Bryant, mégsem jutott 5 darab 40 meccses mérkőzésnél tovább zsinórban, ennek a remek egyéni mutatóknak közelében sem volt senki az elmúlt másfél évtizedben. 

50

Ahogyan az egymást követő 40 pontos mérkőzéseknél, úgy az 50 pontosaknál is Wilt Chamberlain vezeti a vonatkozó ranglistát 7 találkozóval. Ehhez már egészen elképesztő forma kell, sokszor felkapjuk a fejünket, mikor valaki 50 pontot szór egy meccsen, de egymást követőkön ezt megtenni? Kobe Bryant képes volt rá, ráadásul 4 találkozó erejéig! Shaquille O'Neal távozott, Kobe Bryant magára maradt, ha lehet azt mondani.

A rájátszásba való bejutás sem volt egyszerű feladat, de egy kiélezett időszakban Kobe újabb fokozatba kapcsolt. Zsinórban hét vereség, minimálisan pozitív mérleg, nyerési kényszerben voltak Bryanték. Portland volt az első áldozat, akik ellen 65 pontot szerzett (24-et az utolsó negyedben, további 9 pontot a hosszabbításban), majd következett két nappal később Kevin Garnett és a Minnesota, akik ellen 50 pontot ért el és újabb győzelmet szerzett a Lakers. 

Nem volt megállás, Memphis ellen 60 pont és zsinórban harmadik győzelem, majd következett egy back-to-back mérkőzés (egymást követő két este lépett pályára a Lakers). Memphisből utazás New Orleansba, mindezt 24 óra leforgása alatt, ahol újból Kobe vezérletével nyert a Lakers, Bryant pedig 50 ponttal terhelte az ellenfél kosarát. Következő állomás a Golden State Warriors otthona volt, akik szintén a rájátszásért küzdöttek: Lakers megint nyert, de Kobe "csak" 43 pontig jutott, mindezt 9 nap leforgása alatt! Négy mérkőzésen jutott 50 pont fölé, összességében pedig 53,6-et átlagolt az öt találkozón, amikből mindegyiket megnyerték és végül bekerültek a rájátszásba. 

60

Pályafutása végéhez közeledve már egyre több sérülés gyötörte a Lakers legendáját, A szezon vége felé már elvétve töltött 30 percnél többet a parketten, majd jött az a bizonyos utolsó mérkőzés. A Utah Jazz a rájátszásért harcolt a Staples Centerben, míg a Lakersnél zsinórban hat vereség, utolsó a nyugati főcsoportban. Kobe ekkor már másfél éve nem játszott 40 percnél többet egy meccsen, de ezen a találkozón járt neki, de látszott, nagyon nehezen bírja már. Egy olyan estét produkált, egy olyan búcsút, amire mindig emlékezni fogunk:

Bazska kommentálásával láthatjátok a búcsúmeccsét, amikor Kobe Bryant 60 pontot dobott. Nyert a Lakers és az utolsó percekben megmutatta, miért volt a világ egyik legjobbja, hogyan fordította meg egymaga két perc leforgása alatt egy vesztes találkozót. Ahogyan rá Jordan, úgy ő is hatással volt rengeteg fiatal játékosra, köztük olyanokra, mint Trae Young, aki a jövő klasszisa lehet. A küzdeni akarás és a megalkuvás nélküli játék, pályafutása végéig elkísérte a Lakers valaha volt legjobb játékosát!

Nyugodj békében Kobe Bryant!