Felelevenítjük: A történelmi brazil vereség

2014-ben szenvedte el Brazília a legmegalázóbb vereségét a hazai rendezésű labdarúgó világbajnokságon.

Minden adott volt, hogy hazai környezetben a saját rendezésű világbajnokságon jó eredményt érjen el a brazil labdarúgó válogatott. Ha döcögősen is, de haladtak a döntő felé, végül azonban egy nemzet számára maradt rémálom a Belo Horizonte-i elődöntő. Felelevenítjük az öt évvel ezelőtti 7-1-es végeredménnyel záruló kudarcot, mely néhány játékos számára egyet jelentett a karrierje érdemi lezárásával. 

Baljós előjelek

A 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon elvárás volt, hogy minimum döntőbe jusson a selecao. A megbízatást Luiz Felipe Scolari vállalta, akivel 2002-ben nyert világbajnoki címet Brazília. A Konföderációs Kupa megnyerése után joggal remélhették (ahol a spanyolokat győzték le a fináléban, akik világ- és Európa-bajnoki címvédők voltak), hogy behúzzák a hatodik vb-címüket is. 

A várt jó játék azonban elmaradt a házigazdától. Már a csoportmérkőzések során is észrevehető volt, hogy Scolari nem találja a megfelelő taktikát. Támadások döcögősek voltak, ami a nyolcaddöntőben is megmutatkozott. Chilét végül csak büntetőkkel tudták megverni. A mérkőzés után pszichológust hívott Scolari a játékosokhoz, hogy kezelni tudják a nyomást. 

A Kolumbia elleni elődöntő pecsételte meg végleg a brazilok sorsát: Thiago Silva sárga lapja automatikus eltiltást ért az elődöntőre, Neymar pedig súlyosan megsérült a mérkőzés hajrájában. A brazilok sztárjának ágyéki gerinc harmadik csigolyája tört el. Sérülése után egyértelművé vált, hogy nem játszhat a torna hátralévő részében. Óriási érvágás volt ez a Selecao számára.

Németország sem brillírozott, de kifizetődő volt az évek óta tartó szisztematikus építkezés. A csoportkört sikeresen abszolválták, Algéria viszont fejtörést okozott számukra a nyolcaddöntőben. A franciák legyőzése után Joachim Löw szövetségi kapitány nem változtatott a kezdőn, de a másik oldalon Luiz Felipe Scolari kényszerűségből cserélt. 

Az eltiltott Thiago Silvát Dante pótolta, míg Neymar helyett Bernardo kezdett. Luiz Gustavo visszatért eltiltása után, Paulinho látta ennek a kárát, utána meg a brazil válogatott. A taktika nem változott Scolari részéről, Neymar távollétében sem próbált ki új felállást a brazil szövetségi kapitány, csak a játékosokat cserélgette. A németeknek meg nem volt indokuk változtatni. 

Kezdőcsapatok a Brazília - Németország mérkőzésen (forrás: sportbuzi.com)

A kezdőkből már érződött, hogy Joachim Löw elsősorban Marcelo oldalára helyezi a hangsúlyt, mivel a Real Madrid hátvédje védekezésben kevésbé képzett, mint támadásban. A Dante - Marcelo - Luiz Gustavo trió volt a házigazda gyengepontja, míg a németek épp ezen az oldalon voltak a legerősebbek. Neymar nélkül a brazil támadósor erőtlennek tűnt, ami a mérkőzésen be is bizonyosodott. Az egyenes kieséses szakasz első két találkozóján, nem szereztek gólt akcióból.

Dráma az első félidőben

A brazilok már a mérkőzés elején elkezdtek a presszinget, meglepetés erejében bíztak, de a németek nem kapkodtak. Türelmesen vártak az adandó alkalmakra, ugyanis, amint átkerült a labda a brazilok térfelére, egyből bajban volt a házigazda. Mindössze a harmadik percig kellett várni, amíg láthatóvá vált, mire megy ki a játék a németek részéről.

Németek kihasználják, ahogyan a brazil hátvédek lemaradnak (forrás: sportbuzi.com)

Miroslav Klose végül nem passzolt a felfutó Thomas Müller irányába, de Marcelo már itt is jócskán lemaradt. Luiz Gustavo szintén nem zárt vissza, míg Dante és David Luiz rosszul helyezkedtek. Scolari nem reagált erre, még utasítások révén sem, mint ahogyan a pályán lévő brazil játékosok sem érezték igényét, hogy módosítsanak a taktikán. 

Az első bekapott gól fogható lett volna, de Müller kiválóan használta ki, hogy David Luiz "elaludt", üresen fejelhetett a kapuba. A második gólt megelőző időszakban a brazilok csak meddő fölényt tudtak kialakítani, majd jött egy újabb Marcelo hiba. A rossz helyezkedés megbosszulta magát, ez vezetett a házigazda "rövidzárlatához". Pár perc alatt teljesen összeomlott a selecao.

Marcelo helyezkedése teljesen érthetetlen. Thomas Müller kiválóan használta ezt ki, tökéletesen mozgott az üres területbe, majd készítette elő Klose számára a második találatot. A brazil védelmi vonal rendben lett volna, csak Marcelo miatt egy hatalmas ür

Alig telt el egy perc, újból támadást vezetett a jobb oldalon a német válogatott: Lahm lőtte középre a labdát, ami ideálisan érkezett Kroos számára, aki kapáslövésből szerezte a harmadikat. A negyedik már egy gyors letámadás végén született, teljesen megtört brazil védelem nem is próbált ellenállni. A németek tökéletesen alkalmazták a presszinget, főleg Kroos emelkedett ki. 

Toni Kroos egyből letámadta Fernandinhót, akitől meg is szerezte a labdát, elől pedig már Khedira várta a kiugratást. Jól mozogtak az üres területekbe a német játékosok a zavarodott brazil hátvédek között. 

Joachin Löw játékosai egy félidő alatt eldöntötték a mérkőzést, mindez a tökéletesen megalkotott taktikának köszönhető. Jól alkalmazták a presszinget, ezzel megzavarva a brazilok labdakihozatalát. Marcelo oldalán okosan használták ki fölényüket, Müller szerepkörét maximálisan kiaknázták, ahogyan Marcelo védekezésbeli hiányosságait is. 

A második játékrész már papírforma volt a németek számára. A házigazda pedig kétségbeesetten próbálta javítani a hibáit. Ez egyéni döntésekben is megmutatkozott, amik elsősorban hibákban nyilvánultak meg. Ilyen volt a hatodik gól előtt Marcelo döntése, miszerint kitámadott a labdás német játékosra, ez által kockáztatva, hogy a mögötte keletkező üres területről Khedira zavartalanul adhatott középre. 

Német támadás Marcelo oldalán (forrás: sportbuzi.com)

Természetesen nem lehet egy-két játékos nyakába varrni a történelmi vereséget, ez a teljes csapat csődje volt. Jól látszott, hogy Thiago Silva és Neymar hiánya megoldhatatlan problémát okozott Scolari számára, de elgondolkodtató lehet az is, hogy velük vajon mire mentek volna ezen a találkozón. Egy biztos, hogy Müller és Klose kiválóan használta ki a lehetőségeit, de ez igaz az élete legjobb mérkőzését játszó Kroosra is. 

Luiz Felipe Scolari nem tudott mit kezdeni a németek presszingre épülő taktikájával, ehhez labdabiztosabb védekező középpályásokra lett volna szüksége. Hiába birtokolták többet a labdát, ez meddő fölényhez vezetett, helyzeteik pedig nem jelentettek komolyabb veszélyt Manuel Neuer kapujára. Ez a mérkőzés számtalan rekordot hozott és egyben ez volt a brazil labdarúgás mélypontja is. 

Brazília egyik vezető újságjának elemzése a mérkőzésről. Az O Globo az összes pályára lépőnek, illetve a szövetségi kapitánynak is 0 pontot adott. 

A brazil sajtó nem kímélte a válogatottat, de a külföldi média sem bánt jobban a rendező ország csapatával. Németországban nézettségi rekordot döntött a találkozó. A döntőt végül a németek nyerték, míg a brazilok a bronzmeccset is elbukták, így összesen 14 találatot kaptak, ami a legtöbb a rendező országokat figyelembe véve, illetve Brazília világbajnoki történetében is. 

Mi történt a szereplőkkel?

A braziloknál 14 játékos kapott szerepet az elődöntőben Luiz Felipe Scolaritól. A mestert a világbajnokság után elbocsájtották és először Kínában vállalt munkát és nyert Ázsiai Bajnokok Ligáját, majd a sikereket követően hazatért a Palmeiras csapatához, amellyel újból felért a csúcsra és lett országos bajnok. A játékosok többségének azonban már nem alakult ilyen jól az élete. 

Júlio César többet nem került be a válogatottba, ahogyan Dante és Maicon sem. A védelemből tehát hárman örökre elvágták magukat, de David Luiz sem járt jobban. Ő azóta mindössze 9 válogatottságot számlál és két éve nem tagja a keretnek. Marcelónak a 2018-as újabb világbajnoki botlás jelentette a végállomást. Fernandinhóra viszont ugyanúgy számított az aktuális szövetségi kapitány. 

Luiz Gustavo még két évig válogatott volt, majd 28 éves korában vált végleg kegyvesztetté. Nagy vesztese volt a tornának Fred, Ramires és Bernard, akik soha többet nem kaptak behívót. Oscar és Hulk a pénzt választották és a kínai karriert. Mind a kettő még 1-2 esztendőig a válogatott kötelékébe tartozott, de fokozatosan koptak ki. Willian és Paulinho jól jártak, kimaradtak a tisztogatásokból. 

Felemás esztendők

A csúfos kudarc után is nagyhatalom maradt Brazília, de a válogatott felépítése sokat változott az évek alatt. A bukást természetesen semmi sem feledteti, de azért akad pár gyógyír számukra. Az elmúlt hat évben négy nagy eseményt rendezett az ország, amiből három alkalommal eljutottak a döntőig. Ezeket a Selecao meg is nyerte.

Kezdték a 2013-as Konföderiációs Kupán, majd az elbukott világbajnokság után jött az olimpiai aranyérem, amit végül a Copa América siker követett. Utóbbinak az ünneplése épp a 7-1-es vereség dátumára esik. A hazai rendezésű kontinenstorna nem volt mentes a botrányoktól, de a győzelem talán egy új korszak kezdete lehet a válogatott számára, amely már a stabil védekezésre épít. Tanultak a hibáikból?