Egy kettétört karrier margójára

Kijuttatta országát a világbajnokságra, előszerződése volt a Manchester Uniteddel, majd fejbe lőtték.

Hihetetlen történet egy labdarúgóról, akinek élete tragikus fordulatot vett pályafutása csúcsán. Paraquay, Mexikó majd Anglia, ez volt a terve Salvador Cabanasnak. Egy ország hőse volt, fiatalok példaképe, majd következett egy tragikus esemény, mely örökre megváltoztatta az életét.  

Gólvágó

Salvador Cabanas Paraguay fővárosában, Asunciónban látta meg a napvilágot 1980-ban. Hazája első osztályú bajnokságát kinőve 21 évesen Chilében próbált szerencsét, ahol a harmadik év hozta el számára a sikert: gólkirály lett a bajnokságban. Mexikóból kapott szerződést, első félévében nem volt meggyőző, de a harmadik szezonjában már ott is gólkirályi címet ünnepelhetett. 

Pályafutása meredeken ívelt felfelé, 2007-ben Libertadores-kupa gólkirálya lett, illetve az év játékosa Dél-Amerikában. Óriási elismerés volt ez, következő évben a harmadik helyet szerezte meg olyan játékosok mögött, mint Juan Sebastian Verón és Juan Román Riquelme. A 2008-as esztendő újabb Libertadores-kupa gólkirályi címet hozott az tehetséges labdarúgó számára, ekkor csapatával elődöntőt játszhatott a legrangosabb dél-amerikai kupában. 

Fülbevalók, tetoválások, kissé extrovertált viselkedés, amely az ellenfél szurkolóiból rendszerint ellenérzést váltott ki, de csapatának drukkerei imádták. A válogatottban sem tétlenkedett, 2007-ben három találatot ért el a Copa Américán, majd következett a 2010-es világbajnoki selejtezősorozat. 

Salvador Cabanas jellegzetes gólöröme, melyet minden találata után bemutatott: megcsókolta a jobb felső karján található Jézus tetoválását.

Dél-Amerikából mindössze négy ország juthatott ki automatikusan a világbajnokságra, egy pedig pótselejtezőre kényszerült. Nehéz volt Paraguay helyzete, hiszen Brazília, Argentína és Uruguay mellett Chile és Kolumbia is az esélyesek közé tartozott. A José Luis Chilavert, José Cardozo, vagy épp Carlos Gamarra fémjelezte társaság már visszavonult, Gerardo Martino egy teljesen új csapatot épített, amiben fontos szerepet szánt Cabanasnak. 

Hősünk volt a kirakós utolsó darabja, hiszen a masszív védekezésre és hatékony támadójátékra építő válogatottnak szüksége volt egy magabiztos csatárra. Cabanas akkoriban ontotta a gólokat, nem hagyta cserben hazáját sem. A selejtezők során gólt szerzett mindkét brazilok elleni találkozón, Kolumbiában is az ő góljával nyertek, ahogyan Bolivía ellen is, Venezuelában pedig ő szerezte az első gólt a kijutást jelentő találkozón. 

A paraguayi támadó 29 éves korában elért mindent, amit egyénileg el lehetett a dél-amerikai térségben. Gólkirályi címek, válogatottját kijuttatta a világbajnokságra, mexikói klubjával pedig elődöntős volt a Libertarodes-kupában. Felkeltette európai klubok figyelmét, köztük leginkább a Manchester United érdeklődésérő lehetett hallani, akikkel előszerződést kötött, amely 2010 nyarán lépett volna érvénybe. 

Az este, mely mindent megváltoztatott

2010. január 24-én bajnoki mérkőzést játszott Cabanas, ahol csapata vereséget szenvedett. Másnap feleségével és sógorával ellátogattak a "Bar Bar" éjszakai klubba. Az évek alatt számtalan híresség megfordult ezen a helyen, sajnálatos módon mégsem erről vált híressé: Cabanas a mosdó felé vette az irányt, ahol szóváltásba keveredett Jose Jorge Balderasszal, becenevén JJ-vel, aki egy mexikói drogkartell tagja volt. 

Balderas fegyvert rántott és fejbe lőtte Cabanast. 

Azonnal kórházba szállították, ahol hatórás műtét várt a paraquayi csatárra. Az orvosok benne hagyták a lövedéket, mert túl kockázatosnak ítélték meg a kivételét. A vérzést elállították, de nem fűztek nagy reményeket a felépüléséhet. Csodával határos módon azonban Cabanas szervezete olyan erős volt, hogy márciusban már interjút adott. 

Cabanas nem adta fel az álmát, vissza akart térni a pályára, ami 2012-ben megvalósult. Április 14-én volt az első hivatalos mérkőzése, ahol állva tapsolta őt a közönség. A játéka azonban már sosem volt a régi, két évvel későbbi visszavonult. Házassága tönkrement, elvált feleségétől, visszament szülővárosába, ahol új életet kezdett. Részt vett a családi vállalkozásban, de a gondolatai továbbra is a labdarúgás körül forogtak. 

A Manchester United Salvador Cabanas helyett végül a mexikói bajnokság másik gólvágóját szerződtette 2010 nyarán, egy bizonyos Javier "Chicharito" Hernándezt. A mexikói csatár később játszott kölcsönben a Real Madridban is, most is Európában légióskodik. 
Cabanas nélkül a paraguayi válogatott a negyeddöntőig menetelt a világbajnokságon, ahol a későbbi győztes, spanyol válogatott állította meg őket. Kiválóan védekezett Gerardo Martíno együttese, de hiányzott egy igazi befejező csatár elölről, mégpedig a kirakós utolsó darabja: Cabanas. A spanyolok ellen Óscar Cardozo büntetőt hibázott, ami a továbbjutásába került a válogatottnak. 

Cabanas édesapja, Dionisio hamar felhagyott a családi vállalkozással (pékség), mivel a multicégek miatt egyre kisebb igény mutatkozott a házhoz szállított pékáruk iránt. Felmerültek az évek során olyan pletykák is, miszerint Salvador anyagi nehézségekkel küzd a mexikói adóhatásóság és a válás miatt. Ugyanakkor sógora szerint - aki mindenben segíti Cabanas boldogulását a lövöldözés óta - minden rendben van anyagi téren, megtakarításokkal rendelkezik az egykori focista.

Szerencsére Cabanas számára óriási motivációt jelent az edzői karrier, amibe pár évvel ezelőtt vágta a fejszéjét. Egykori csapattársa, Pablo Caballero segítségével került a 2008-ban létrejött, de azóta már stabilan a paraguayi első osztályban szereplő Deportivo Capiatába. Először az utánpótlásért volt felelős, majd a segédedzői pozíciót töltött be. Mi az álma? A nemzeti tizenegy irányítása, de egyelőre szeretne csak vezetőedző lenni az élvonalban.