2020 márc 8. 18:23

Az NBA történetének egyik legváratlanabb egyéni teljesítménye

A legmagasabb játékos, akinek a pontos korát homály fedi és aki egy megmagyarázhatatlan félidőt produkált 1993-ban. 

A Szudánból származó Manute Bol volt az NBA történetének legmagasabb játékosa, holtversenyben. Ez már önmagában is nagy szó, de Bol jó pár olyan teljesítményt letett a pályára karrierje során, amire méltán lehetett büszke. Az egyik legmeghökkentőbbet állítjuk most középpontba. 

Manute Bol 23 évesen került az NBA-be, legalábbis ez volt a hivatalos születési dátum. Ezzel az a gond, hogy ezt semmi sem támasztja alá. Kevin Mackey fedezte fel a játékost és pár évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy ő adta az 1962-es születési dátumot, mivel senki sem tudta, hogy pontosan mikor született a szudáni játékos. Bol karrierje vonzotta a furcsa helyzeteket, hiszen az egyedüli olyan játékos az NBA-ben, aki több blokkot ért el, mint ahány pontot dobott a karrierje során. 

A két véglet is vele valósult meg: az 1993/94-es szezonban négy meccs erejéig a Philadelphia 76ers csapatát erősítette, ahol az a Shawn Bradley játszott, aki 229 centiméteres magasságával a liga történetének a második legmagasabb játékosa volt holtversenyben. Sajnálatos módon egyszerre nem küldték őket pályára. Manute Bol számára az is megadatott, hogy a liga legalacsonyabb játékosával szerepeljen egy csapatban, mindezt az 1987/88-as szezonba. Muggsy Bogues mindössze 160 centiméter volt, Bol és közte 71 centiméter volt, videóban látható a legendás csapatfotójuk. 

A 231 centiméteres magásságához kevesebb, mint 100 kiló párosult, nem tudtak rá izmos (és súlyt) pakolni az évek alatt. Rendkívül hatékonyan blokkolta a dobásokat, de pontszerzés terén nem volt kiemelkedő, ahogyan lepattanókban sem. Az első három évben nem váltotta meg a világot offenzív játék terén, gyakorlatilag csak blokkolásra használták. Bol viszont el akarta kerülni a palánk alatti "verekedést", ezért elkezdte a triplákat gyakorolni. Akkoriban az NBA jóval fizikálisabb volt, kímélni akarta magát. 

Pályafutása negyedik szezonjában ezért megugrottak a hárompontos kísérletei, de a hatékonysága mindössze 22%-os volt. A játékpercei viszont visszaestek, kiegészítő ember lett. Az 1990/91-es szezont Philadelphiában kezdte, ahol már elvétve dobált hármasokat. Ezért is volt meglepő, mikor harmadik philadelphiai évében, mindössze 1/8-as mutatóval 36 mérkőzés után jött az a bizonyos Phoenix Suns elleni mérkőzés. 

A videón jól látható, hogy senki nem hiszi el, amit lát: Manute Bol 24 perc alatt beszórt hat darab hárompontost. Szinte csak triplával próbálkozott, minden második kísérlete bement, egy félidő alatt berámolt így 18 pontot. Manute karrierje mindezek ellenére nem indult meg felfelé, még két évet töltött a ligában, de egyik csapatból a másikba adták. NBA-s pályafutása utolsó előtti mérkőzésén még háromból három triplát értékesített, mindezt úgy, hogy előtte másfél éven át nem volt bedobott hárompontosa. 

Manute Bol még játszott rövid ideig Olaszországban, majd Katarban is, reumája miatt vonult vissza 1998-ban. Aktivistaként tevékenykedett, segíteni próbált hazájában, majd hosszan tartó betesgség után hunyt el 2010-ben. A fia, Bol Bol tehetséges játékos, "mindössze" 218 centiméter. A 2019-es drafton 44. helyen választotta ki a Miami Heat, talán édesapja után ő is lehetőséget kap majd a profi ligában.

Végére pedig egy újabb érdekesség Manute különleges teljesítményeivel kapcsolatban. Az egyetemi évei alatt produkált egy ilyen mérkőzést: 32 pont, 29 lepattanó és 31 blokk. Azóta sem történt hivatalos megerősítés, akkori csapata a Bridgeport pedig nem tagadta a statisztikákat.