Aki világbajnoki címig vezethetné Messiéket

Egy céltudatos argentin edző, aki sorra éri el nagyobbnál nagyobb sikereket és visszautasította a Barcelonát!

A River Plate egy évtized alatt megjárta a poklot, majd nagy nehézségek árán eljutott a mennyországba, mindezt egy olyan edző segítségével, akiről egyelőre kevés szó esik Európában, pedig a világ egyik legjobbja. Háromszor jutott Libertadores-kupa döntőjébe a csapatával, két alkalommal meg is nyerte a patináns dél-amerikai sorozatot. Ő lehet a következő argentin sztáredző?

Pokolból a menny felé

A River Plate életében a 2011-es szezon óriási jelentőséggel bírt. Argentína egyik legnagyobb klubja ugyanis történelme során először, kiesett az első osztályból. Az ősi rivális Boca Juniors drukkerei persze örültek, ugyanakkor bebizonyosodott az, hogy senki sem érinthetetlen a bajnokságban. Még az olyan nagy támogatást élvező klubok sem, mint a River Plate. 

A Los Millonarios (Milliomosok) becenévre hallgató egyesület groteszk módon ráadásul óriási adóságban úszott, de mindössze egy évet töltött a másodosztályban, ahová olyan játékosokat igazoltak, mint David Trezeguet, Fernando Cavenaghi (Bordeaux), Leonardo Ponzio (Zaragoza), Cristian Ledesma és Alejandro Domínguez (Valencia), akik egykor mind válogatottak voltak. 

Nem bízták a véletlenre a feljutást. Legnagyobb értékén gyorsan túladott az elnökség (Erik Lamela) az anyagi stabilitás érdekében, majd a feljutás után megváltak Lucas Ocampostól is, aki manapság már a Sevilla csapatát erősíti.  Ezzel egy időben elkezdődött egy tehetséges argentin szakember edzői pályafutása is, aki egykor a River Plate klasszisa volt.

Tehetséges korosztály

Argentína, olyan edzőlegendák szülőföldje, mint César Luis Menotti, Carlos Bianchi vagy épp Marcelo Bielsa. Az új generáció térnyerése 2010 környékén kezdődött. A 90-es és 2000-es évekbeli sikertelen válogatott magja próbált szerencsét edzőként. A 2002-es világbajnoki keretből mára többen is elismert edzők: Diego Simeone, Maurício Pochettino, Matías Almeyda és Marcelo Gallardo. 

Sikerességüket mutatja, hogy mind a négyen bejutottak csapataikkal egy kiemelt kupa döntőjébe: Bajnokok Ligája (Simeone: 2014 és 2016, Pochettino: 2019), Libertadores-kupa (Gallardo: 2015, 2018 és 2019) és a CONCACAF Bajnokok Ligája (Almeyda: 2018). 

Gallardo edzői karrierjét az uruguayi Nacional padján kezdte. A 35 éves Álvaro Recobával az élen a csapat megnyerte a bajnokságot, ez volt az első sikere. A stabil védekezés mellett a támadójáték kapott kulcsszerepet a taktikájában, Nacional hatékony és gólerős csapattá vált az irányítása alatt. A sikert azonban két év munkanélküliség követte. 

A szűk esztendők után, 2014-ben befutott kedvenc csapata, a River Plate ajánlata. Addigra már újból az első osztályban szerepeltek, Ramón Diaz vezérletével nyerték meg a bajnoki címet. A klub egyik legsikeresebb edzője azonban összekülönbözött a vezetőséggel, ezért a bajnoki elsőséget követően azonnali hatállyal távoznia kellett. 

A River Plate vezetősége nem sokat változtatott a már megszokott metóduson: egykori játékosukat kérték fel edzőnek, mint ahogyan tették azt a 90-es vagy a 2000-es években is (Daniel Passarella, Américo Gallego, Néstor Gorosito és a már említett Matías Almeyda esetében). Gallardo azonban más volt, mint elődjei, rutinos irányító, kiváló taktikai érzékkel és magabiztosággal.

Megváltoztatta a játékszabályokat

Új szemléletet vitt az argentin bajnokságba: vizuális technikákat tanított a csapata számára, amellyel jobban elsajátíthatóvá válik a taktika. Mindemellett lehetőséget adott a fiataloknak, hogy bizonyítsanak. Taktikai repertoárját és támadófelfogását Marcelo Bielsának köszönheti, ugyanis egykori edzője inspirálta Gallardót. A tudatosság kiemelt szerepet játszik a játékról való elképzeléseiben.

A magabiztossága átragadt a játékosaira is, mely a harmadik Libertadores-döntőhöz segítette őket öt év alatt. A tavalyi finálé bejárta a világsajtót, hiszen az ősi rivális Boca Juniors ellenében a visszavágót Madridban kellett rendezni, mivel a mérkőzést megelőzően a River Plate szurkolói a Boca Juniors labdarúgóira támadtak. Nem ez volt az első incidens Marcelo Gallardo regnálása alatt a két klub között: 2015-ben a Libertadores-kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján a Boca Juniors drukkerei paprikaspray-t használtak a játékoskijárónál, mielőtt a River Plate játékosai érkeztek volna. Több játékost kórházba kellett szállítani, a mérkőzést félbe kellett szakítani. A szövetség döntése alapján kizárták a Bocát. 

Az argentin edző nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis egy olyan országban akart sikeres csapatot építeni, ami felvásárlópiacként szolgál az európai élcsapatok számára. Egy ilyen helyen nincs értelme hosszabb távban gondolkodni, nem hiába váltogatják egymást az edzők az argentin első osztályban. Jelenleg épp Gallardo regnálása tart a legtovább, de az edzők kevesebb, mint 40%-a dicsekedhet azzal, hogy minimum egy éve irányítja a csapatát. 

A dolgot nehezítette Gallardo "makacssága" is, mivel a keret kapcsán (elsősorban a védelemnél) a kohézióban bízik. Nehéz egy olyan csapatot egyben tartani, ahol számtalan fiatal tehetség van, akiket európai topklubok ostromolnak óriási fizetésekkel. 

Belátta ezt Gallardo is, ezért igyekezett ötvözni a rutint a fiatalos erővel. A jelenlegi keretben 10 játékos már elmúlt 30 éves, de önmagában a rutin és Gallardo trófeaszerzés iránti "szenvedélye" nem ért volna győzelmeket. Első lépései közt volt, hogy női alkalmazottat vett fel (az argentin első osztály tekintve történelmi lépés) az edzői stábjába, aki a játékosok mentális felkészültségéért felelős, ezzel úttörővé vált az országban.

A motiváció fenntartása ugyanis lényeges eleme a sikereknek Gallardo szerint. A pozitív gondolkodásmódot sajátították el a játékosok, ennek lenyomata pedig a torna egyenes kieséses szakaszában is megjelent. Mióta Gallardo az edző, mindössze két párharcot veszítettek el a Libertadores-kupában és mellé tizenhármat nyertek! Háromszor fordították meg a párharcot, ha az első mérkőzést elbukták. 

Taktikai sokszínűség

Marcelo Gallardo egyik legnagyobb erősségére a taktikai sokoldalúsága. Alapjáraton a 4-4-2 vagy a 4-2-2-2-es hadrend között váltogat, de képes a legváratlanabb húzásokra, mivel elsősorban az ellenfelet figyeli, hozzájuk igazítja az aktuális elképzeléseit. Játékfelfogás szempontjából tehát a rugalmas edzők közé tartozik, aki képes belenyúlni egy találkozóba, ha úgy látja jónak. 

A cserék szintén fontos szerepet töltenek be a repertoárjában. A 2018-as menetelésnél három párharcot is (köztük a döntőt) Gallardo cseréi döntöttek el. Kiváló érzékkel változtat, ahogyan az alábbi videóban is látszik:

Gallardo utasítása Benjamín Rollheisernek: "4-3-3-ban te a jobb, míg Nicolás De La Cruz a baloldalon játszik. Amint meglátod Nicót üresen, egyből passzolsz neki a szélre, utána húzódsz befelé az akció befejezéséhez." Az elmondottak öt perccel később megvalósultak és Rollheiser gólt szerzett.

Milyen váratlan húzásokra képes még? A 2018-as Libertadores-finálé első meccsén a Boca Juniors otthonában az 5-3-2-es felálláshoz nyúlt, amiről a játékosait a mérkőzés reggelén értesítette. Javier Pinola csapatkapitány elmondta a találkozó után, hogy nem érte őket váratlanul a döntés, mert az előszezonban végig gyakorolták ezt a játékrendszert.

Gallardo tehát tudatosan készíti fel a játékosait, nem ad hoc módon próbál változtatni egy fontosabb találkozó előtt, hanem alaposan megtervezi a döntéseit. A kiemelt mérkőzéseket megelőzően pihenteti a "legénységét", Buenos Aires külvárosaiba vonulnak, ahol a játékosok a médiafelhajtástól távol, nyugodtan tudnak regenerálódni. Bevett szokás ez, mióta Marcelo átvette a csapat irányítását. 

A különböző felállások mellett fontos szerep jut a gyors passzoknak is a támadóharmadban. A River Plate pörgősen játszik, játékosok egyből teszik tovább a legjobb helyzetben lévő csapattárshoz a labdát, nem kezdenek öncélú játékba. Gallardo kiválóan ötvözte Bielsa és Guardiola futballról alkotott elképzeléseit, játékosai képesek percekre eldugni a labdát az ellenfél elől: 

A másik véglet, amikor pár passz után eljutnak az ellenfél tizenhatosáig és gólt is szereznek. Gallardo joggal érezheti, hogy verhetetlen. Az ősi rivális ellen játszották az idei sorozat elődöntőjét, ahol az volt a tét, hogy egymás utáni két évben sikerül-e döntőt játszani, mindezt a Boca Juniors testén keresztül? Az odavágót 2-0-ra nyerte a River Plate. A La Bombonérában rendezett visszavágóból emelnék ki pár jelenetet. 

A kép baloldalán a tavalyi Boca Juniors elleni finálé visszavágójának kezdője látható, míg a jobbon az idei elődöntő visszavágójáé. Jól látható, hogy Gallardo 7 embernek szavazott bizalmat a tavalyi csapatból, védelem gyakorlatilag állandó, mindössze a taktikai változik, de az a Boca ellenében folyamatosan, mindig kell valami váratlan. 

Papíron egy gyémánt alakzatként jellemezték a River Plate rendszerét, de ez nem fedi a valóságot, ugyanis támadásban a megszokott két belső védő maradt hátul, többiek mind a támadásokat segítették. Védekezésben pedig ez egy 4-4-2-re vagy 4-2-2-2-re módosult, ahogyan a helyzet megkívánta. 

A 4-4-2 védekezésben, ahol a széleken már egyből zárják is a területeket a labdás Boca játékos elől, törekedtek a labda gyors visszaszerzésére és a gyors támadásépítésre. 

A második félidőre jóval defenzívebb taktikát választott Gallardo, védelem elé rendelt két játékost, ezzel teremtve meg a fölényt a kapujuk közvetlen közelében. A megszerzett labdát rögtön vágták előre, de még ebből is látszott, hogy nem csak vaktában, hanem emberhez passzolnak, jóval felkészültebbnek tűntek, mint a Boca játékosai. 

River Plate védekezése (forrás: sportbuzi.com)

Hiába talált be az utolsó 10 percben a hazai csapat, egy percig sem forgott veszélyben a River Plate továbbjutása. Jól sáfárkodtak az erejükkel, végig követték Gallardo utasításait, ami egy újabb döntőt eredményezett számukra. Az egész éves munka kifizetődött, de még fel kellett tenni az i-re a pontot, ez azonban nem sikerült. A fináléról egy mérkőzés döntött a sztárokkal teli Flamengóval szemben, ahol végül egyéni hibák vezettek a vereséghez, pedig a 89. percig nyerésre álltak. 

Marcelo Gallardo megteheti azt, amit csak nagyon kevesen az élcsapatoknál dolgozó edzők közül: nem kell a bajnokságra figyelnie. A River Plate emiatt csak szenved a ligában, rendszerint beáldozzák a mérkőzéseket a Libertadores-kupa kedvéért, előfordul, hogy egy-egy nagyobb mérkőzést megelőzően cserejátékosokkal áll ki a bajnokira a klub.

Gallardo szabad kezet kapott, mert a vezetőség számára a legfőbb prioritás a Libertadores-kupa. Ezen a téren akarnak kiemelkedőt elérni, befogni a két riválist. Az Independiente 7, míg a Boca Juniors 6 győzelemmel áll előttük, van még dolga Gallardónak, akit azzal motiválnak, hogy kvázi tejhatalmat adtak neki, ugyanis még az utánpótlást is ő koordinálja, ezzel teljesen kézben tartva a klub jövőjét.

Mit hozhat a jövő?

A trófeák iránti szenvedélye legendás, de a játékkal kapcsolatos tudását egy olyan bajnokságban pazarolja el, ahol sem őt, sem a klubokat nem tisztelik a liga vezetői. Kinőtte Dél-Amerikát, ez egyértelmű, mindent megnyert azon a kontinensen, nem maradt más számára, mint Európa. A szerződése 2021-ben jár le, amikor a River Plate-nél elnökválasztás lesz. 

Felvetődött a neve kínai kluboknál is, illetve a válogatottnál is, de valószínűbb, hogy az öreg kontinens felé veszi az irányt. A válogatott kapcsán érdemes megemlíteni, hogy fanatizmusával, tudásával és meglátásaival óriásit léphetne előre az Albicelestes, de nem valószínű, hogy a közeljövőben azt az állást választaná.  

Ennek kárát a jelenlegi sztárok látják, hiszen olyan játékosok alkotják a keretet, mint Lionel Messi, Sergio Agüero vagy Ángel Di María. Messi kapcsán érdemes megemlíteni, hogy október folyamán felvetődött Gallardo neve, mint Ernesto Valverde lehetséges utódja. A Barcelona gyengébb szezonkezdése miatt voltak ilyen jellegű pletykák, amit végül Gallardo zárt rövidre Valverde elbocsátása után (érdekes módon Lionel Messi az év edzője választásnál Gallardóra szavazott):

A szerződésem a River Plate-tel 2021 decemberében jár le, nincsen benne záradék, szeretnék a csapattal maradni - nyilatkozta Gallardo. 

Gallardo tehát kikosarazta a Barcelonát, valószínűleg végleg, hiszen a katalán vezetés Xavival képzeli el a Quique Setién utáni érát. Egyelőre marad hazájában, mindössze az a kérdés, hogy melyik európai klub képes azt megtenni érte, amit a River Plate? Ki az a klubvezető, aki tejhatalmat ad neki, mert számára ez az egyik legfőbb indok, illetve a közeg, ahová kerül. Egy biztos, kíváncsian várjuk, mire megy a jövőben a világ jelenlegi egyik legjobb edzője. Egy sikeres európai váltás esetén az első menedzser lehetne, aki megnyeri a BL-t és a Libertadores-kupát!

 

Forrás: worldfootballindex és youtube